Slunce Francie

Historie Marseille

05.03.2011 12:02

 Francouzské město Marseille je hlavním městem oblasti Provence a zároveň je také druhým největším městem v celé Francii. V Marseille žije více než jeden a půl milionu obyvatel, z čehož ne všichni jsou rodilí Francouzi. Marseille se stává domovem i různým národnostním menšinám, největším podílem však pravděpodobně Arabů. Město již dlouho bylo a stále je důležitým obchodním francouzským přístavem.


HISTORIE MĚSTA MARSEILLE
Město Marseille bylo založeno v době okolo 6. století před naším letopočtem a sloužilo jako obchodní kolonie. Po 5. století začalo město značně ožívat a později díky Křížovým výpravám došlo i ke zlepšení námořnictví v oblasti Marseille. Město se stávalo natolik zdatným, že začalo soupeřit o post námořní velmoci. Koncem 15. století bylo celé město i se zbytkem oblasti Provence připojeno k Francii. Často se v dějinách města Marseille vzpomíná na rok 1720, který přinesl zkázu v podobě morové epidemie. Zahynulo zde téměř 50 tisíc obyvatel. Když začalo ve Francii probíhat období revolucí, vypravila Marseille řadu svých dobrovolníků do Paříže a bojová píseň těchto zhruba 500 obyvatel se později stala národní hymnou. Během druhé světové války pak město zažilo nejedno bombardování a strženy byly i staré části města. Po roce 1944 však začala nová výstavba a po městě vyrostlo mnoho moderních budov.


NA DOVOLENÉ V MARSEILLE
Marseille je překrásné a působivé město. Během procházky jeho centrem na nás bude dýchat historie a jedinečnost města Marseille. V moderní části nás zase překvapí podoba města coby část živé a radostně hlučné Francie. Marseille může nalákat velkým množstvím památek i zajímavostí. Představí se nám ve své nezaměnitelné kráse a dovolí nahlédnout do svých tajů. Kdo pozná město Marseille, pochopí jeho sílu.

NA PROCHÁZCE MĚSTEM
Marseille okouzlí milovníky příjemných procházek a nabídne, co jen by si náročný turista mohl přát. Jedním z nejkrásnějších míst je bezesporu malebná čtvrť Panier, která se otevírá ve své podmanivé kráse a zavede nás do nejrůznějších zákoutí i prosluněných uliček. Za návštěvu bude stát i zdejší opatství svatého Viktora, které je dějištěm nejrůznějších festivalů. V Marseille můžeme navštívit i velice zajímavé muzeum Cantini nebo některou ze zdejších starých pevností.


STARÝ PŘÍSTAV V MARSEILLE
Starý přístav se skrývá mezi dvěma pevnostmi, které ho již několik století chrání. Přístav je oblíbenou turistickou
atrakcí a nabízí zcela jinou atmosféru než je ta, se kterou se setkáme v modernějších částech města. Po nábřeží bylo vystavěno několik kavárniček i restaurací, které jistě návštěvníkům zpříjemní obdivování jedinečnosti zdejších míst. Kus od přístavu se nachází několik ostrůvků, z nichž nejvíce nás bude zajímat především ten, na kterém leží slavná pevnost If. Tato pevnost dlouho sloužila jako věznice a byl zde vězněn jeden z nejznámějších literárních hrdinů hrabě Monte Christo.

ZDEJŠÍ BAZILIKA
Bazilika Panny Marie Strážné se tyčí nad městem a nabízí neodolatelnou podívanou. Vzhledem k umístění baziliky nás sice čeká obtížnější výstup ale návštěvu tohoto jedinečného symbolu celého města si nikdo nesmí nechat ujít. Bazilika byla vystavěna během 19. století a každý se bude moct kochat její působivou architekturou v románsko-byzantském stylu. Bazilika Panny Marie Strážné byla postavena za účelem ochrany města a z období druhé světové války, kdy se o ní bojovalo, na ní zůstaly díry po kulkách. Pro obyvatele má celá stavba jedinečný význam a skrývá v sobě také trochu majestátnosti. Vrchol baziliky zdobí zlatá Madonna a ve vnitřních prostorách stavby můžeme obdivovat nádherné pozlacené mozaiky.

Vyhledávání

Kontakt

BlackMetal1985