Slunce Francie

DOPRAVA V PAŘÍŽI

18.03.2009 00:49

Letiště:

Letiště Charles de Gaulla ( CDG ) leží 30 km severně od centra Paříže.

Dopravu do centra zajišťují:

-autobusy Air France ( doba jízdy docentra 40 - 50 min. )

-autobusy RATP ( doba jízdy do centra 50 min. )

-autobus Disneyland Paris ( do areálu Disneyland )

-vlaky TGV ( doba jízdy do centra 35 min. )

-kyvadlové autobusy Airport Shuttle ( zajišťuje dopravu do hotelů )

-TAXI vozy ( cena do centra cca 40 - 50 euro )

 

Letiště Orly ( ORY )

leží pouhých 15 km jižně od centra města.

Dopravu do centra města zajišťují:

-autobusy Air France ( doba jízdy do centra 25 min. )

-autobusy RATP - Orlybus ( doba jízdy do centra 25 min. )

-autobus Disneyland Paris ( do areálu Disneyland )

-vlaky Orlyval ( doba jízdy do centra 25 min. )

-kyvadlové autobusy Airport Shuttle ( zajišťují dopravu do hotelů )

-TAXI vozy ( cena do centra cca 3O - 4O euro )

 

Metro:

Metro je v Paříži nejrychlejším a také nejlevnějším dopravním prostředkem.

Provozuje 14 linek a zajišťuje dopravu od 5:30 ráno až do cca 01:00 v noci.

Přípoje se nazívají correspondances. Můžete si zakoupit carten na několik jízd nebo jeden z průkazem bez omezení.

 

Rer:

Pozemní kolejová doprava jezdící v centru města v podzemí a v předměstích na povrchu je provozována na pěti linkách ( A,B,C,D,E ). Zde platí stejné jízdenky jako v metru.

 

Autobusy:

Společnost RATP provozuje v Paříži autobusovou dopravu na více než 200linkách.

Většina autobusů zastavuje na zamávání. V autobusech jsou tlačítka na zvonky, kterými cestující signalizují potřebu zastavit na příští zastávce. Platí stejné jízdenky jako v metru. Obyčejné jízdenky opravňují k jedné jízdě na jedné lince a nesmíte překročit 2 zóny. K přestupu a překročení zóny je zapotřebí nová jízdenka. Autobusy jezdí do 20:30 hod. a so 00:30 jezdí autobus du soir. V noci jezdí ve městě speciální noční autobusové linky Noctambus.

 

Taxi:

V Paříži jezdí podlle zákona z roku 1937 celkem 14,300 vozů. Jsou drahé, zejména pokud nehovoříte francouzsky. Ve vozech taxi smí jezdit maximálně 3 cestující. Řidič taxi zastavuje na zamávání. Na stanovištích TAXI ( u vlakového nádraží a u větších autobusových zastávek ) je nutné se postavit do fronty a vyčkat, až na Vás přijde řada. Vyšší sazby se platí za jízdu v noci ( 19:00 - 07:00 ) a v neděli i o svátcích. Přivoláte-li taxi telefonick, platíte i přistavení vozu. Řidičům taxi se obvykle dává 15% spropitného.

 

Vlaky:

Předměstskou i dálkovou vlakovou dopravou, včetně expresních rychlých vlaků TGV zajišťují Francouzské státní dráhy SNCF. V Paříži je šest vlakových nádraží: Gare du Nord, Gere de I´Est, Gare de Lyon, Gere d´Austerlitz, Gare Monparnasse a Gare St-Lazare.

 

Auto

Vlastní doprava autem skýtá mnoho rizik a překvapení, ale na druhou stranu dovoluje mnohem větší flexibilitu než jiný způsob dopravy. Ve Francii se platí dálniční poplatky. Bez obav zde můžete řídit s českým řidičským průkazem, od našeho vstupu do EU platí v celém rozsahu.

Co se týče dopravního značeni, buďte v klidu, je úplně stejné jako u nás. U kruhových objezdů bývají stejně jako u nás upravující značky „dej přednost v jízdě“. Jediná dvě specifika, která jsem zaznamenala, byla existence dvou pruhů na kruhovém objezdu, to se sice jeví jako velmi dobrá vymoženost, ale Francouzi bohužel, nechápu proč, mají velký odpor k blinkrům. Tato neblahá skutečnost vede k většímu množství malých dopravních nehod, a musím se přiznat, že hlavně na kruhových objezdech jsem neblikající řidiče proklínala. Teoreticky zde platí pravidlo, že v pravém pruhu jedou pouze ti, kteří odbočují hned na příštím výjezdu. V praxi to ovšem vypadá o hodně jinak.

Ovšem ve srovnání s Itálií nebo Španělskem je řízení ve Francii naprosto klidné a mírumilovné.

Vyhledávání

Kontakt

BlackMetal1985